пятница, 29 августа 2008 г.

железо

Дорога в Пекло, як відомо, вимощена благими намірами. Нижче перераховані наміри, якими вимощена дорога в Пекло для середньостатистичного користувача.

Отже, 11 способів убити систему або чого не слід робити щоб уникнути неприємностей

Що таке комп'ютер? Всього лише набір "залозок", а значить, теоретично, пристрій має бути якщо вже і не вічним, то, принаймні, "довгограючим". Ця думка, ймовірно, відвідувала багато і не раз. Проте, кожен, хто хоч би одного дня мав досвід спілкування з цим набором "залозок" знає, що ця спокуслива думка, на жаль, не має нічого спільного з реальністю. Комп'ютери не безсмертні. Навпаки. Вони ламаються. Інколи поломку можна усунути. Інколи, на жаль, немає.

Реальність така, що причиною більшості проблем є безпечність користувачів, їх небажання витратити зайві декілька хвилин на прочитання потрібного розділу інструкції з експлуатації, а частенько банальна зневага відомими правилами. Додайте сюди вірогідність браку комплектуючих при виробництві і Ви зрозумієте, чому, всупереч теоретичній можливості, переважній більшості систем рідко удається прожити 10 років без серйозної поломки. В принципі, на ці статистичні дані не варто було б обертати уваги. Адже середня тривалість так званого "технічного ресурсу" системи, т. е періоду, протягом якого комп'ютер здатний забезпечувати комфортну швидкість роботи з сучасним програмним забезпеченням, значно коротше, максимум 5 років. Проте, справа все в тому, що безтурботне звернення може серйозно скоротити і цей, досить недовгий термін експлуатації системи. Це не перебільшення. Реальність така, що серед тих, хто встиг змінити в своєму житті декілька комп'ютерів, більшість, як мінімум, одного дня стикалися з несподіваною фатальною поломкою системи, яка була далека від вироблення свого ресурсу.

Не так давно, співробітники сайту PCstats Newsletter поставили своїм читачам питання: "Ви коли-небудь стикалися з несподіваною, як Вам здавалося, і, на жаль, фатальною поломкою системи?" У відповідь вони отримали масу історій, проаналізувавши які вони прийшли до наступних виводів.

Найчастіше причиною фатальної поломки стають:

* Блоки живлення (26%)
* Браковані компоненты і зневага питаннями сумісності з боку користувача (23%)
* Неправильна збірка (15%)
* Компоненти, що відповідають за нормальне охолоджування системи (13%)
* Поразка блискавкою або розрядом статичної електрики (10%)
* Відмова USB пристрою у момент підключення (6%)
* Неуважність користувача (3%)
* Спроби розгону (2%)

Нижче Ви знайдете опис кожною з перерахованих проблем, а також рекомендації, які дозволять понизити ризик виникнення даної проблеми.

1. Блок живлення


Пристрій, що позначається двома короткими словами, володіє серйозним деструктивним потенціалом. Згідно із статистичними даними, переважна більшість поломок ПК, що закінчується "смертю пацієнта", саме "на совісті" несправних блоків живлення. Класична "історія хвороби" виглядає таким чином.

". клієнт приніс комп'ютер із словами: "він не включається". Зрозуміло, підозріння впало на несправний блок живлення, але необхідно було в цьому переконатися. Підключивши комп'ютер до мережі, я натискував кнопку включення живлення. Послідував яскравий спалах. Блок живлення згорів, попутно пошкодивши MOSFET і спаливши планку 512 Мб PC3200 RAM. "

Той факт, що блок живлення є найбільш потенційно небезпечним елементом, не повинен нікого дивувати. Врешті-решт, саме ця "коробочка " несе відповідальність за перетворення змінного струму , що поступає, напругою 220 У в постійний з напругою 12-, 5- і 3.3- Вольта, необхідних компонентам сучасних ПК.

Відмова блоку живлення супроводиться, як правило, випадковими імпульсами, що проходять через всі компоненты системи. В результаті, деякі з них також виявляються назавжди виведеними з буд.

". коли я включив комп'ютер, пролунав звук, схожий на вибух фейєрверку і з системного блоку клубами повалив дим."

Слід зазначити, що серед інших компонентів, відмова яких може спровокувати фатальну поломку системи, блоки живлення в разі поломки представляють найбільшу небезпеку для Вас і Вашого будинку, оскільки частенько поломка цього компонента супроводиться іскрами і навіть локальним спалахом.

Що робити, аби понизити ризик відмови блоку живлення? Відповідь полягає всього двома словами: "Brand Name". Самий кращий спосіб понизити ризик відмови блоку живлення – придбання блоку живлення виробників, що спеціалізуються на випуску саме цієї продукції. Зрозуміло, цей спосіб не є 100% гарантією безпеки Вашої системи, але істотно скоротити ризик відмови блоку живлення Ви зможете.

Рекомендувати можна блоки живлення AcBel, Chieftec, Inwin, FSP, Hiper, CoolerMaster, Delta. Звичайно, блоки живлення Brand Name стоять дорожче No Name, але різниця в ціні – це, по суті, і є плата за безпеку.

Також, для того, щоб понизити ризик відмови блоку живлення, не слід тримати системний блок на підлозі і тим більше в запилених місцях. Адже скупчення пилу усередині блоку живлення збільшує вірогідність його відмови і, що найнеприємніше, вірогідність спалаху у момент поломки.

В ув'язненні, хотілося б відзначити, що низькоякісні блоки живлення можуть бути виведені з буд в наслідок частих перебоїв або нестабільної подачі електроенергії. В цьому випадку, якщо Ви не плануєте міняти блок живлення найближчим часом, доцільно, по-крайній мірі, турбуватися покупкою системи безперебійного живлення (UPS) або стабілізатора напруги.

2. Охолоджування процесора


".перегревающийся процесор виділяє огидний запах." Сучасні процесори відрізняються виключно високим рівнем тепловиділення під час роботи. Саме тому їм життєво необхідні ці величезні алюмінієві і мідні радіатори, що інколи входять в комплект постачання, інколи просто рекомендуються до покупки виробниками. Найшвидший спосіб убити процесор – позбавити його необхідного охолоджування. Деякі процесори здатні вижити без належного охолоджування, автоматично "скинувши" тактову частоту, але об'єктивно, немає жодної гарантії, що цього виявиться досить, аби врятувати Ваш процесор. Деякі застарілі моделі, такі як, наприклад, серія AMD Athlon і Athlon XP+, не отримуючи належного охолоджування, "зваряться" за лічені секунди.

". Я "підсмажив" процесор. AMD Duron 950. Я тестував материнську плату. Керуючись банальним бажанням зробити все швидше, я не зафіксував радіатор на процесорі. Просто "поклав" його зверху. Я думав, у випадку з Duron у мене є трохи часу. Прошло близько 5 секунд (в усякому разі, так мені здалося), перш, ніж я усвідомив, що плата вже не запуститься і відчув цей дивний своєрідний запах."

Зрозуміло, більшість з вас, прочитавши уривок з цього листа, скаже щось подібне до: "Звичайно, буває всяке, але я не настільки безглуздий, аби включати систему без встановленого на процесор радіатора." Можливо, це так і є. Проте, адже ніхто не застрахований від випадкової поломки вентилятора, від того, аби випадково в процесі його установки натискувати дуже сильно і пошкодити новенький чіп вартістю в $700, від того, аби, зробивши все правильно, в останню мить забути включити живлення вентилятора, або від інших подібних випадковостей. Існує досить багато способів убити систему, не приділивши належної уваги пристрою, що відповідає за охолоджування процесора.

Що робити, аби понизити ризик попадання в перераховані вище ситуації? Перш за все, будьте гранично уважні. Встановлюючи радіатор на процесор, чітко слідуйте інструкціям, викладеним в керівництві по експлуатації. Не забудьте нанести необхідний шар термопасты або видалити захисну кришку з радіатора, якщо цей шар вже нанесений на його поверхню. Перш ніж зафіксувати радіатор, переконаєтеся в тому, що він знаходиться в правильному положенні і без перекосів прилягає до ядра процесора. Не забудьте підключити живлення вентилятора, переконавшись, що Ви правильно вибрали роз'єм на материнській платі і не переплутали полярність.

Встановивши радіатор і вентилятор на процесор, залишайтеся уважними. Пам'ятаєте про те, що зростання рівня шуму системи і скрегоче можуть бути ознаками "вмираючої" системи охолоджування CPU і в цьому випадку, доцільно, не чекаючи розв'язки, звернутися за консультацією до фахівців.

3. Лють зевса


Дивно, але факт. Випадки поразки блискавкою складають 10% серед всіх причин, що наводять до фатальної поломки системи.

".Был дощовий день, на горизонті виблискували блискавки. Потім стався перепад напруги, і мій модем спалахнув."

Попадання блискавки, як правило викликає серйозні перепади напруги в телефонних лініях і лініях електропередач. Це ненебезпечно, коли попадання блискавки в лінію електропередач або телефонну лінію відбувається на великій відстані від будівлі, в яку ці лінії протягнуті. Проте, чим менше відстань до найближчої будівлі, тим вище ризик пошкодження електроустаткування, що знаходиться в нім.

". моя xBox, мій DSL модем, мережевий хаб і всі мережеві адаптери в будинку "загинули" в результаті попадання блискавки в телефонну лінію. Спочатку згорів модем, потім хаб, а услід за ним всі мережеві адаптери і моя xBox."

Як правило, найуразливіші під час грози саме модеми і інші пристрої, підключені до телефонних ліній. Інші компоненты ПК, підключені до надійніше заэкранированным лініям електропередач, володіють вищими шансами вижити. Зрозуміло, модем, вбудований в материнську плату, провіщає мало хорошого.

Що робити, аби цього уникнути? Пам'ятаєте, як Ваша мама учила Вас в дитинстві? "На вулиці гроза. Вимкни телевізор." Вона була абсолютно права. У дощовий день, залишившись удома і спостерігаючи блискавки, що виблискують недалеко від Вашого району, вимкнете комп'ютер, відключите його від мережі, а Ваш модем – від телефонної лінії. Якщо зовсім нудно, поглянете краще телевізор. Зрештою, його буде простіше замінити.

Якщо ж грози – часті гості у Вашому регіоні, купите якісну систему безперебійного живлення (UPS), яка окрім всього іншого володіє фільтром стрибків напруги в мережевих і телефонних лініях. Це дозволить Вам істотно понизити ризик виходу Вашої системи з буд унаслідок попадання блискавки в телефонну лінію або лінію електропередач.

4. Несумісні або несправні компоненты = убита система


"Мій друг убив систему. Причина – несправний блок живлення. Я порадив йому протестувати пам'ять в іншій системі. Знаєте, чим все закінчилося? Ще однією убитою системою. Я подумав, що він був просто недостатньо уважний. Покартав його і узяв його пам'ять додому, аби протестувати на своєму ПК. Здогадуєтеся, який був кінець історії? Я убив свою систему."

Розвиток технологій і поява на ринку нових комплектуючих неминуче породжує проблеми несумісності. Сучасніші пристрої можуть бути несумісними з пристроями попередніх поколінь, і це може стати причиною серйозної поломки.

Як цього уникнути? Будьте уважні і не лінуєтеся. Звичайно, нові комплектуючі також можуть виявитися несправними унаслідок банального виробничого браку, але якщо Ви встановлюєте в систему вживаний пристрій, потратьте трохи часу на те, аби безпечним для Вашого ПК способом з'ясувати, працює воно чи ні, а також чи сумісно воно з іншими компонентами Вашої системи чи ні.

Якщо у Вашій системі відмовив блок живлення і Вам необхідно перевірити, які комплектуючі "вижили", не лінуєтеся. Перш, ніж встановлювати їх в іншу систему, потратьте трохи часу на вивчення питання сумісності. Якщо ж у Вашому розпорядженні немає системи, на якій Ви могли б протестувати що цікавлять Вас компонеты з 100% упевненістю в їх сумісності з компонентами стенду, звернетеся за допомогою до фахівців, наприклад в магазин, в якому Ви набували ці компоненты.

5. Зневага елементарними правилами може привести до малоприємних наслідків


На жаль, багато хто з нас частенько нехтує правилами експлуатації, на перерахування яких кожен виробник, що поважає себе , витрачає по декілька сторінок кожної інструкції, що вкладається в комплект постачання кожного пристрою, що випускається ним.

"Одного дня, зібравши черговий ПК, я виявив, що мій другий диск Slave "відсутній" в системі. Для кожного джампера було вибрано правильне положення, але диска проте в системі "не було". Перевіривши все, я виявив, що до диска не підключений кабель живлення, і я спробував підключити його, не вимикаючи комп'ютер. Думаю, Ви здогадуєтеся, чим все закінчилося."

Переважна більшість користувачів прекрасно знають про те, що нічого не слід чіпати в системі, і тим більше намагатися внести які-небудь зміни, без попереднього виключення живлення. Проте систематично знаходяться такі, хто саме так і поступає.

"Одного дня, мені знадобилося підключити жорсткий диск. Комп'ютер був вже включений, і я подумав, що виключення займе дуже багато часу. До нещастя, Molex коннектор на жорсткому диску був перевернутий і коли я спробував підключити його, мені не вистачило точності. Посипалися іскри. Від несподіванки, я впустив диск на новеньку відеокарту. Звичайно ж, вона загинула, як і сам диск."

Як цього уникнути? Не потрібно прикидатися ідіотами. Всі ми розумні, розсудливі люди. Всі ми уміємо читати. Читайте рекомендації виробника і виконуйте їх. При необхідності внести які б то не було зміни до системи, почніть з виключення живлення. Саме для цього і призначена велика красива кнопка Power на лицьовій панелі Вашого системного блоку. І не поважно, якщо хтось, нехай навіть консультант в крупному спеціалізованому магазині, скаже Вам, що флоппи-дисководы підтримують "гарячу заміну". Не треба перевіряти це на практиці! Потрібно замінити флоппи-дисковод? Вимкнете живлення! А потім виконаєте всі необхідні дії.

6. Відмова USB пристрою у момент підключення


".Я підключив один зі своїх USB флеш-дисков, аби скопіювати дані на жорсткий диск, і комп'ютер просто вимкнувся.В результаті, помер процесор і всі оптичні приводи. Що стосується USB флеш-диска, я так і не вирішився підключити його до іншої системи, аби перевірити на предмет працездатності."

У списку причин поломок, що мають найбільш катастрофічні наслідки для системи, відмови USB пристроїв у момент підключення і випадки короткого замикання займають скромне шосте місце. Основною характеристикою подібних інцидентів є їх випадковий характер. Пристрій може бездоганно працювати протягом багатьох місяців і навіть протягом декількох років, і раптово відмовити при черговому штатному підключенні.

USB інтерфейс має справу з вищими струмами, ніж більшість інших I/O інтерфейсів. Саме тому коротке замикання обертається катастрофічними наслідками для всієї системи, якщо на материнській платі відсутні запобіжники. Іншою можливою причиною відмови USB пристроїв може бути той факт, що вони набагато частіші, ніж інші пристрої піддаються процедурі подключения/отключения, що збільшує вірогідність зносу контактів і, відповідно, ризик відмови у момент чергового підключення.

Як цього уникнути? Ефективного способу зниження риски відмови USB пристрою у момент підключення, мабуть, не існує. Хіба що – не використовувати USB пристрою зовсім. Проте, такій рекомендації ми, зрозуміло, дати не можемо.

Згідно із статистикою, найбільшим відсотком відмови володіють пристрої, що підключаються до USB роз'ємам на передній панелі корпусу. Можливо, ці дані змусять Вас по-новому оцінити доцільність використання таких USB портів.

Якщо необхідність в подключении/отключении USB пристроїв виникає досить частий, можна рекомендувати придбати USB-хаб або, принаймні, використовувати подовжувальний кабель.

7. Проблеми з подачею електроенергії


Причинами значної долі всіх фатальних відмов систем є всілякі проблеми з подачею електроенергії. Часті скачки напруги, раптові тимчасові відключення подачі електроенергії, вимушена постійна або така, що регулярно повторюється робота апаратури при зниженій напрузі, а також пошкодження кабелів живлення здатні скоротити життя Вашого ПК.

"Одного дня, десь в будинку сталося коротке замикання. Єдиним местомом в будинку із заземленням виявився.Ви здогадуєтеся?. Так! Мій комп'ютер! Мама відчула запах гару, і, заглянувши в мою кімнату, побачила клуби диму і язики полум'я, корпуси, що вириваються з-під кришки."

Об'єктивно, всі проблеми, перераховані в даному розділі, можна було б віднести в розділ, присвячений випадкам відмови блоків живлення. Проте, ми виділили ці проблеми в окремий розділ, аби підкреслити, що регулярні перебої або збої в подачі електроенергії можуть бути не менш небезпечними, чим несправний або неякісний блок живлення.

Що зробити, аби не попасти в подібну ситуацію? Кожна система повинна мати хоч би фільтр кидків напруги. У ідеалі, непогано обзавестися системою безперебійного живлення (UPS), що забезпечує стабілізацію напруги на виході. Вартість хорошого UPS зазвичай вагається в районі $100. Якщо Вам здасться, що це надто багато, подумайте, в скільки Вам обійдеться заміна всієї системи.

8. Коротке замикання


У переважній більшості випадків причиною короткого замикання в системі стає неправильна установка одного з компонентів. В результаті, як правило, металева частина неправильно встановленого пристрою стикається з доріжками на материнській платі або іншими електронними компонентами, між дотичними елементами виникає електричний розряд, частенько наводячи до руйнівних наслідків.

Також, причиною короткого замикання можуть стати "втрачені" під час збірки гвинти або дрібні металеві предмети, що випадково попали в корпус.

Як цього уникнути? Зібравши систему або здійснивши заміну або додавання в систему якого-небудь компонента, перш, ніж закрити корпус переконаєтеся в тому, що всі пристрої встановлені правильно, в тому, що кабелі з тонкою ізоляцією не стосуються материнської плати, а також в тому, що в корпусі не залишилося нічого зайвого. Пам'ятаєте про те, що якщо Ви пошкодуєте на цей час, в майбутньому це може обернутися для Вас вельми неприємними наслідками.

9. Розряд статичної електрики


Неприємності, які здатний викликати розряд статичної електрики, добре відомі переважній більшості користувачів. Статичний розряд може не заподіяти шкоди пристрою, на поверхні якого він народжується, але може вивести з буд інші компоненты системи.

"Все, що я зробив – сів і поклав руку на мишу. Розряд статичної електрики був неприємною несподіванкою. Ще неприємнішою несподіванкою виявився той факт, що клавіатура перестала реагувати на натиснення клавіш. Миша також не подавала ознак життя і до того ж, як я відмітив, сильно нагрілася. Я перезавантажив систему, але це не допомогло. Клавіатура як і раніше не працювала, а мишка нагрілася до такої міри, що до неї неможливо було доторкнутися."

Не дивлячись на те, що для людини, як правило, розряд статичної електрики здається незначним, хоча і малоприємним, слід пам'ятати, що в процесі цього невеликого струсу вивільняється енергія, здатна заподіяти серйозний збиток виключно чутливим електросхемам настільного ПК, звиклим до ретельно вивіреної напруги живлення, подача якого супроводиться ефективним охолоджуванням. Людський організм володіє незрівняно вищою опірністю електричному струму, чим середньостатистична мікросхема. Тому, дотик до якого-небудь компонента системи без попереднього "заземлення" може обернутися не лише малоприємними фізичними відчуттями, але і досить серйозними витратами на заміну пошкоджених компонентів.

Як цього уникнути? Перш, ніж приступити до роботи, доторкніться до заземляючого джерела, аби позбавитися від заряду статистичної електрики, який Ви могли накопити. Антистатичні браслети – непогане вирішення проблеми, хоча вони і не є обов'язковими компонентами комплекту постачання сучасних ПК.

Крім того, плануючи роботу з комп'ютером, постарайтеся не одягати шерстяних речей. Як би парадоксально це не прозвучало, але шерстяні речі здатні убити Вашу систему. І ще кішки. ці маленькі ходячі "шерстяні речі". Тримаєте їх подалі від своїх ПК.

10. Транспортування


Комп'ютери складаються з безлічі компонентів, які досить легко пошкодити в процесі транспортування.

"В час перенесення комп'ютера в будинок мого друга, а потім назад, один з фіксаторів планки пам'яті відкрився, і планка наполовину вискочила із слота. Материнська плата згоріла. Пам'ять, як не дивно, до цих пір працює."

Постійні перенесення комп'ютера з місця на місця – вірний спосіб убити систему. Радіатори CPU стають все більше і важче, аналогічна тенденція просліджується і серед систем охолоджування графічних процесорів. Ці елементи створюють серйозне навантаження на материнську плату навіть, коли комп'ютер знаходиться на одному місці. У процесі ж перенесення, навантаження на материнську плату істотно зростає.

Як уникнути неприємностей при транспортуванні комп'ютера? Якщо у Вас виникла необхідність транспортування комп'ютера, то виявившись на місці призначення, перш, ніж підключити машину до мережі, зніміть кришку системного блоку і перевірте, чи все в порядку усередині. Переконаєтеся в тому, що карти розширення, планки пам'яті, радіатори, відеокарта як і раніше міцно зафіксовані. Витративши на це трохи часу і своєї уваги, Ви зможете понизити ризик виходу системи з буд.

І крім того, пострайтесь не упускати комп'ютер.

11. Розгін


Сьогодні розгін став настільки звичною справою, що багато хто став забувати про те, що ця процедура може мати негативні наслідки. Проте, розгін автоматично анулює гарантію на комплектуючі, які Ви використовували при збірці Вашого ПК або на весь комп'ютер, якщо Ви набували комп'ютера в зборі.

Збільшення напруги, що є невід'ємної складової процедури розгону, створює додаткове навантаження на компоненты, які воно зачіпає, неминуче сприяючи скороченню їх терміну служби.

Вірогідність відмови компонентів, що розганяються, безпосередньо у момент розгону невелика, за умови, звичайно, що Ви не підніміть "планку" дуже високо. Проте, в довгостроковій перспективі, вірогідність передчасної "кончини" компонентів, що розганяють, досить велика.

Як уникнути відмови комплектуючих при розгоні? Єдина правильна відповідь на це питання – "Не розганяйте систему. Забудьте про таку можливість і Ви зможете уникнути багатьох неприємностей, які може викликати щонайменша помилка при виконанні даної процедури". Проте, переважна більшість користувачів навряд чи послідують цій рекомендації. Тому тим, хто все ж намагатиметься поліпшити характеристики своєї системи за допомогою розгону, можна порадити наступне. Будьте терплячі. Перш, ніж приступати до експериментів на власній системі, потратьте трохи часу на вивчення чужого досвіду. За бажання, в Інтернеті можна знайти вельми забавні документи, присвячені даному питанню. Розганяючи ж власну систему, піднімайте робочі частоти і напругу поступово. Пам'ятаєте про те, що дуже різка зміна однієї з характеристик може привести до малоприємних наслідків.


з.ы. Стаття не моя, звичайний копипаст без джерела, звичайно ж багато піни, букви трохи припали пилом, але вцелом непогане чтиво для початківців железячников.

Комментариев нет: