пятница, 29 августа 2008 г.

Томасу Ватсону (Thomas Watson), засновникові IBM, привласнюють вислів про те, що приблизно штук п'ять комп'ютерів буде достатні для задоволення світового попиту на подібне устаткування. Звичайно, компанія стверджує, що це помилкова цитата, вже просто укорінена як один з незмінних компонентів комп'ютерної міфології. Втім, як би там не було у минулому, а в сьогоденні IBM має намір пропонувати свої модифіковані багатопроцесорні суперкомп'ютерні системи Blue Gene як альтернативу кластерним системам, вживаним для хостингу веб-сервер-додатків. Надзадача епічного проекту під кодовою назвою Kittyhawk – створення суперкомп'ютера, здатного виконувати «весь інтернет» як веб-сервер-додаток. Плановані ресурси для цього завдання – 67,1 млн. процесорних ядер і 32 петабайта оперативної пам'яті. І якщо галузь прийме пропонований підхід IBM, то абсолютна кількість використовуваних для веб-сервера-хостингу комп'ютерів може і насправді зменшитися в порівнянні з альтернативними способами реалізації порівнянних по характеристиках комплексів.

Елементарною «цеглою» заснованою на архітектурі IBM Blue Gene/P системи виступатимуть четырехъядерные 850 Мгц чіпи Power РС, оснащені вбудованими контроллерами пам'яті і интерконнектов. Наступний рівень ієрархії – плата, що містить 32 чіпи і звана вузлом. Далі, 16 плат утворюють модуль середнього рівня (midplane). Серверна стійка включає два таких модуля, тобто, в сумі, 1024 чіпи або 4096 процесорних ядер. Крім того, кожна стійка оснащується 2 Тб пам'яті. У максимальній конфігурації через интерконнекты можуть об'єднуватися в єдину систему до 16384 серверних стійок. Пропускна спроможність системи введення-виведення кожної стійки – до 640 Гбіт/с, а для комплексу в максимальній конфігурації відповідний сумарний показник може досягти 10,4 Пбіт/с.

Не дивлячись на те, що за вартістю устаткування кластерні системи виглядають куди переважно суперкомп'ютерів IBM, компанія наводить цілий ряд аргументів на користь вживання саме систем з симетричною багатопроцесорною обробкою (symmetric multi-processing, SMP) для інтернет-хостингу. Серед них – кращі характеристики по енергоспоживанню, менший займаний простір і велика надійність. Крім того, на думку IBM, пропоноване нею рішення набагато краще підтримує масштабування. Так, якщо в разі розширення комплексу Blue Gene процедура валидации обмежується єдиною серверною стійкою, то в разі кластера після додавання додаткових вузлів необхідно провести подібну процедуру для всієї системи в цілому. Нарешті, IBM звертає увагу на те, що її рішення більшою мірою личать під визначення «коробочок», дозволяють скоротити час розгортання і спростити подальший супровід.

Комментариев нет: