пятница, 29 августа 2008 г.

амый старый компьютер Москвы «руководит» небом над столицей

амый старий комп'ютер Москви «керує» піднебінням над столицею

У цих шафах заховано два вінчестери об'ємом 29 Мбайт, оперативна пам'ять - 1,5 Мбайта. Швидкодія - всього 400 000 операцій в секунду (400 кГц сучасно). Для порівняння: процесор домашнього компу сьогодні шустрее в 6 тисяч разів!


Машина, що ось вже 25 років забезпечує зльоти і посадки бортів в «Шереметьево», «Внуково» і «Домодедово».

9 січня ми оголосили конкурс на найстаріший комп'ютер, що працює в Москві . Заявок прийшло більше сорока. Допомагала нам підводити підсумки керівник групи обчислювальної техніки Політехнічного музею Ольга Ананьева.

- Найцікавіший комп'ютер Censor-932 шведської фірми Datasaab, який представив провідний програміст Московського центру автоматизованого управління повітряним рухом Володимир Леонтьев, - винесла свій вердикт Ананьева.

Перевіряти працездатність призерки ми відправилися на місце - в аеропорт «Внуково». Тут під володіння Censor’а відведена ціла будівля. Вхід по пропусках. На ноги надіваємо спеціальні тапочки. Однотипних машин п'ять. Дві - в районному диспетчерському центрі, звідки управляють рухом повітряних судів в московській зоні (радіус - близько 500 кілометрів від столиці). Ще дві - в аеровузловому диспетчерському центрі, де «ведуть» літаки, що злітають і сідають у всіх московських аеропортах: «Шереметьево-1» і -2», «Внуково», «Домодедово», «Биково». І ще одна - в центрі підготовки персоналу. По дві машини в службах, що відповідають за безпеку в піднебінні, стоять не випадково - вони дублюють роботу один одного. А спеціальна система стежить, аби параметри, що видаються обома комп'ютерами, не розходилися.

Censor-932 випущений в лютому 1976 року. Почав працювати в 1980-м. Системний блок займає зал розміром з волейбольний майданчик і схожий на довгу книжкову шафу. Тут обробляється інформація з чотирьох десятків робочих місць, за якими сидять диспетчери. Навіть навушники, в яких тут працюють, випущені майже 28 років тому.

- Дивно, але зараз на цій машині збоїв менше, чим раніше. Свого часу комп'ютер, технічні служби і будівля під нього обійшлися в 70 мільйонів доларів. Зараз аналогічна система коштуватиме ніяк не менше 200 мільйонів. Хто такі деньжищи дасть? - говорить програміст Володимир Леонтьев. - А у нас навіть «древні» принтери працюють, і магнітофон для запису переговорів в порядку. Ми з комп'ютера, звичайно, порошинки здуваємо. Розуміємо: найближчими роками замінити нашого «динозавра» буде нічим.


«Ми ще на нім і грали»

Як признався Володимир Леонтьев, і перша вітчизняна комп'ютерна гра була створена завдяки Censor’у.

- Десь в кінці 70-х шведи закінчували наладку комп'ютера, а ми у них вчилися. Часу вільний було вистачає. Ми спочатку грали в автогонки на листках з шкільних зошитів (хто вчився в школі в 60-х - 70-х, цю забаву пам'ятає). А потім вирішили перенести гру на комп'ютер. Зробили програмку, промальовували деталі машинок. Грали відразу за чотирма моніторами. Можна було стикатися на машинках, підрізувати, обганяти один одного...

Комментариев нет: