пятница, 29 августа 2008 г.

Суперкомпьютер разгадал тайну тунгусского метеорита

Суперкомп'ютер розгадав таємницю тунгуського метеорита

Використання обчислювальної потужності сучасних суперкомп'ютерів допомагає вченим зробити нові дивні відкриття – одним з останніх досягнень дослідників, що займаються проблемою тунгуського метеорита, стало нове пояснення багато в чому загадкової катастрофи, яка мала місце 30 червня 1908 року.

Дати нову теорію тунгуського феномену ученим допоміг суперкомп'ютер Sandia, який здійснював складні розрахунки математичної моделі, що описує зіткнення Землі і космічного тіла.

На відміну від попередніх досліджень, в цьому раз учені узяли в розрахунок додаткові факти, які привели до досить несподіваних результатів. Згідно з результатами моделювання розміри астероїда були значно менші, ніж вважалося раніше, а настільки значний ефект був викликаний незвичайним характером падіння астероїда. Річ у тому, що космічне тіло вибухнуло, не досягнувши поверхні Землі, але уламки астероїда продовжували рухатися з надзвуковою швидкістю, внаслідок чого утворився розжарений газовий потік. Не менш цікавий і той факт, що потужність вибуху значно зменшена – всього лише від трьох до п'яти мегатонн, тоді як попередні розрахунки вказували на вибух потужністю 10 – 20 мегатонн.

Вперше подібна техніка моделювання, використана Марком Бослоу (Mark Boslough) і його колегами, добре зарекомендувала себе при складанні прогнозу розвитку подій при зіткненні з Юпітером комети Шумейкера-Льові, який з високою мірою точності збігся із спостережуваним явищем. Повертаючись в проблемі тунгуського метеорита, варто відзначити, що дослідники в даному випадку додали як одних з граничних умов характер пошкоджень, викликаний його падінням. До цього моменту екологічний чинник ученими до уваги не брався.

Це в черговий раз доводить, наскільки необхідне для проведення сучасних наукових досліджень використання зростаючої обчислювальної потужності суперкомп'ютерів. Адже для того, щоб з високою точністю описати події, що сталися, або спостережувані феномени украй необхідно враховувати всі доступні відомості, які значно ускладнюють математичні обчислення.

Комментариев нет: