пятница, 5 сентября 2008 г.

пластіка

Ринопластика – це пластична операція по зміні форми носа. Частенько її вистачає для повної зміни подоби людини, адже ніс – це одна з найважливіших складових особи, найяскравіша його деталь. За допомогою ринопластики людина може назавжди позбавитися від комплексу, пов'язаного з формою власного носа. Але, окрім косметичної мети, біля даної операції є функціональне вживання – поліпшення проходження повітря через ніс.

Свідчення

Основним свідченням до ринопластики є те, що людині не подобається форма власного носа – природжена або придбана унаслідок травми або хвороби. Ринопластика дозволяє прибрати або створити горбовину, надати іншу форму кінчику носа, змінити загальні контури носа, зменшити або збільшити ніс (або окремі його елементи), вирівняти носову перегородку (не дуже помітно зовні, але істотно впливає на якість дихання), усунути асиметрію, скоректувати расові або національні особливості.
Окремо Мірсоветов хотів би згадати про посттравматичну ринопластику. При пошкодженні кістково-хрящового скелета краще звернутися до лікарки в перших 10 днів після травми – тоді вірогідність адекватного відновлення набагато вища, та і навантаження на організм менше – не потрібно ламати те, що встигло вже неправильно зростися, досить просто надати потрібну форму тому, що вже є.

Протипоказання

РинопластикаПротипоказання до ринопластики можна умовно розділити на дві групи – коли просто не можна, і коли можна, але немає особливого сенсу.
Не можна – власне у всіх випадках, коли протипоказана будь-яка операція. Це при цукровому діабеті, хворобах серцево-судинної системи, внутрішніх органах, інфекційних захворюваннях, онкології, а також при порушенні згортання крові.
Не має сенсу – до 18 років, окрім посттравматичної ринопластики або ж виправлення носового дихання. Це пов'язано з тим, що кістки і хрящі носа продовжують зростати, і висока вірогідність того, що ніс ще поміняє свою форму, причому врахувати, як саме, не представляється можливим.

Ускладнення

Як і при будь-якому вигляді операцій, при ринопластиці також можливі деякі ускладнення.
На першому місці коштує невідповідність отриманих результатів чеканням пацієнта. По-перше, повністю передбачити результат операції такого роду практично неможливо. По-друге, одна справа – помилуватися на своє обличчя з новим носом на фотографії або моніторі комп'ютера, і зовсім інше – бачити щодня саме такий особу в дзеркалі, та ще і спостерігати реакцію тих, що оточують, яка далеко не завжди така, як хотілося б. Мірсоветов попереджає: повернутися до старого носа практично неможливо – можна зробити нову операцію, але її результат теж не гарантований, та і декілька операцій підряд не підуть на користь Вашому носу. Тому добре обдумуйте необхідність в такій операції, а, вирішившись, ретельно вибирайте фахівця, якому довірите свою особу, і ніс зокрема.
З останніми можливими ускладненнями набагато простіше. Інколи, залежно від індивідуальних особливостей, після ринопластики виникають грубі внутрішні рубці – їх прибирають оперативним дорогою, і дихання відновлюється. Можливі проблеми і з шрамами на обличчі – при відкритому методі. Вони усуваються тим же способом.
Зрідка виникають проблеми з судинами або нервами, але при достатній кваліфікації хірурга і адекватній поведінці пацієнта під час відновного періоду їх вірогідність практично дорівнює нулю.

Як вибрати клініку

Ринопластика, пластика носаВ першу чергу варто звернути увагу на документи клініки, і конкретно лікарки, що дають право на подібні операції. Якщо Вам відмовляються їх надати для ознайомлення – значить, вже щось не так.
Попросите також показати Вам підбірку фотографій «до і після», звернете увагу на випадки, схожі з Вашим. Добре якщо хтось з Ваших знайомих вже оперувався у цієї лікарки і залишився задоволений – але лише якщо йдеться саме про ринопластику, тому що лікарки-універсали досить рідкі, і з того, що хірург добре вставляє імплантанти, не витікає, що він здатний надати красиву форму Вашому носу.
На думку Мірсоветов, не менш важливі і інші критерії в оцінці того або іншого фахівця. Хороший пластичний хірург зобов'язаний також бути і художником-психологом в деякій мірі. Якщо лікарка відразу і безотговорочно згоден зі всім, що Ви від нього хочете – не варто йому довіряти. Він обов'язково повинен врахувати індивідуальні особливості Вашої особи, аби новий ніс був не «красивим взагалі», а красиво і гармонійно виглядав саме на Вашому обличчі. Також потрібно враховувати, що ніс – це не лише декоративний, але також і функціональний елемент, і зменшення його не повинне істотно утрудняти дихання.
У хорошій клініці Вам покажуть очікуваний результат за допомогою комп'ютерного моделювання, і обов'язково дадуть час подумати, не квапитимуть з рішенням.

Методи ринопластики

Ринопластика, пластика носаДосить складний у загальних рисах охарактеризувати методи сучасної ринопластики – у кожного хірурга свій набір прийомів, які в сукупності допомагають досягти бажаного результату.
Ринопластика залежно від того, що власне потрібно змінити (кінчик носа, прибрати горбовину, випрямити носову перегородку і так далі), буває кісткова, хрящова або кістково-хрящова.
По методу операції ринопластика буває відкритою і закритою. Відкрита – це коли хірург робить надріз під носом, підводить шкірний клапоть і власне під ним і виробляє корекцію. Основна перевага методу – лікарка бачить, що він робить. Закрита ж ринопластика повністю виробляється через розрізи зсередини ніздрів. При цьому методі швидше відновлюється зовнішній вигляд, і пацієнт може раніше повернутися до соціального життя – але за це доводиться платити підвищенням риски при операції. Яким саме методом користуватися конкретно у Вашому випадку – вирішувати хірургові залежно від того, який у Вас ніс, і що Ви хочете в результаті.
Деякі клініки також використовують лазер замість скальпеля для зниження травматічності процедури. Принципових відмінностей в операцію це не привносить – природно, якщо у хірурга є відповідні навики.

Підготовка до операції

Підготовка до ринопластики принципово не відрізняється від підготовки до будь-яких операцій під загальним наркозом. За два тижні до операції потрібно припинити вживати ліки, що впливають на згортання крові, – такі як аспірин, засоби проти кашлю і так далі За добу до операції – розвантажувальний день (є небагато і лише легку їжу). В день операції краще ні за що немає і не пити. В окремих випадках лікарка може рекомендувати 2-3 дні перед операцією вживати ліки, зміцнюючі кровоносні судини (наприклад, аськорутін).
В разі нежиті або менструацій ринопластика відкладається на сприятливіший час.

Реабілітаційний період

Ринопластика, пластика носа Перші пару днів після операції доведеться дихати ротом – ніс в цей час повністю заповнений тампонами, що підтримують форму (і всмоктуючими післяопераційні виділення). Із зовнішнього ж боку форму носа тримає спеціальна гіпсова (або з інших, легших твердих матеріалів) пов'язка у формі метелика. Цю пов'язку потрібно носити одну-два тижні – залежно від конкретного випадку. Зрозуміло, що доки така пов'язка на обличчі, ні про яке соціальне життя не може бути і мови, тим більше тому, що особа після операції набрякає, і цей набряк сходить теж приблизно за два тижні (хоча помірний набряк може триматися до напівроку, але його можна замаскувати косметикою).
Після витягання тампонів адекватне носове дихання відновлюється теж не відразу: внутрішній набряк може триматися до трьох місяців.
Перший час після проведеної ринопластики краще спати з підведеним узголів'ям – так швидше зійдуть набряки. Потрібно також обмежити фізичне і емоційне навантаження – аби не було носових кровотеч. Хоч би на тиждень слід відмовитися від гарячіше або холодної їжі. Мірсоветов особливо підкреслює той момент, що перші півтора місяці після операції не можна носити окуляри – навіть легкі оправи можуть деформувати ніс, поки він не зажив остаточно.
Зазвичай перші 2-3 дні пацієнт проводить в клініці – щоб уникнути ускладнень після ринопластики, а також для психологічного комфорту. Потім витягуються тампони, і пацієнт вирушає додому. Інколи після тампонів для підтримки правильної форми носа в ніздрі вставляються спеціальні м'які поліуретанові пластинки-протектори. Вони не видно зовні, практично не утрудняють дихання і віддаляються через три тижні після операції.
Під час носіння зовнішньої пов'язки можна приймати прохолодний (не холодні і не гарячі!) душ і ванну, але так, щоб пов'язка залишалася сухою.
Після зняття гіпсової пов'язки можна користуватися косметикою – але наносити її слід гранично обережно, аби не пошкодити ніс. Також варто пам'ятати про те, що після перенесених випробувань шкірі носа корисний відхід, а не маскування.
Косметичні процедури (типа пілінга) можна проводити не раніше ніж через три тижні після ринопластики.
До занять спортом або іншим фізичним навантаженням можна повертатися не раніше ніж через 3-4 місяці після ринопластики, але при цьому необхідно ще близько року берегти ніс від травм.

Це те, найнеобхідніше, що обов'язково потрібно знати і пам'ятати таким, що бажає зробити пластику носа. В кожному випадку методи і доцільність ринопластики взагалі обговорюється в індивідуальному порядку. Пам'ятаєте, що на красі краще не економити і звертатися до дослідних фахівців, тому як навіть у них не завжди виходить виконати операцію без подальших її ускладнень. Навіть у хірургів із значним досвідом в їх практиці є маленький відсоток невдач. Тому все ж не варто квапитися і подумати двічі, адже йдеться про Вашій особі.

Комментариев нет: