пятница, 5 сентября 2008 г.

цистіт

Від цього захворювання не застрахований ніхто. Кожен може випадково переохолоджуватися, недостатньо добре помити геніталії і занести інфекцію... Відзначимо, що жінки хворіють на цистит набагато частіше, ніж чоловіки, це пов'язано з особливостями будови жіночого організму.

Симптоми циститу

Цистит починається з різких болів в низу живота, ледве вище лобковій кісті. Частішають позиви на сечовипускання, під час сечовипускання хворим відчуває сильний біль і паління. Частішають нічні сечовипускання. Міняється і мочивши: вона стає каламутною, інколи з прожилками крові.
Мірсоветов застерігає від помилкової думки: для лікування циститу недостатньо прийняти який-небудь антибіотик, аби хвороба відступила. Цистит буде на якийсь час пригнічений антибіотиком, але коли його дія закінчиться, інфекція знов почне розмножуватися і симптоми циститу повернуться.

Причини циститу

У жінок цистит виникає при попаданні інфекції з піхви в сечовипускальний канал. У чоловіків цистит викликається інфекцією, що поширюється з передміхурової залози. Найчастіше появу циститу викликають стафілококи, стрептококи, кишкова паличка. Цистит може бути і проявом гонореї або хламідіоза, тому для точної діагностики доведеться здавати аналіз на ці захворювання. Простатит теж може бути причиною циститу.
Мочевой пузырь Інфекція потрапляє в сечовипускальний канал, а потім в сечовий міхур. Розвивається запалення стінок сечового міхура. Якщо цистит не лікувати, інфекція може проникнути в сечоводи і вище — в нирки.
У молодих дівчат цистит часто з'являється відразу після початку статевого життя. Після дефлорації порушується мікрофлора піхви, бактерії звідти потрапляють в сечовипускальний канал і сечовий міхур — це і викликає запалення.
Мірсоветов також звертає вашу увагу на те, що не до кінця вилікуваний цистит переходить в хронічну форму, коли стінки сечового міхура глибоко уражені, але загострення циститу відбуваються лише після зниження імунітету (переохолодження, алкоголь)

Діагностика циститу

Умеренно выраженный хронический цистит. Множественные крупные и мелкие камни-фосфаты неправильной формы.Для постановки діагнозу мочу хворого досліджують під мікроскопом і аналізують кількість лейкоцитів — чим їх більше, тим сильніше запальний процес. Далі, для з'ясування збудника захворювання виробляють посів сечі хворого в сприятливе для розвитку бактерій середовище. Залежно від того, який вигляд бактерій «виріс» на посіві, підбирають ліки.
Якщо даних посіву і мікроскопічного дослідження недостатньо, хворому проводять цистоскопію. Наявність крові в сечі є абсолютним свідченням для проведення цистоскопії. Адже кров може свідчити не лише про цистит, але і про небезпечніші захворювання. Для проведення цистоскопії хворого укладають на спину, а ноги фіксують на спеціальних опорах. Потім в сечовипускальний канал вводять знеболююче (лідокаїн, ультракаїн). Коли анестетік подіє, в сечовипускальний канал вводять цистоскоп — тонка трубка з оптичним приладом на кінці. Просуваючи цистоскоп по сечовипускальному каналу, лікарка оглядає стінки каналу (чи є запалення). У сечовому міхурі цистоскоп дозволяє побачити запальний процес, а заразом виявити налічие/отсутствіє каменів, пухлин. Ускладненням цистоскопії є кровотеча, викликана роздратуванням стінок сечовипускального каналу цистоскопом.
Окрім цистоскопії для діагностики циститу застосовують УЗІ, рентген або ядерно-магнітно-резонансну томографію тазу. Але ці дослідження проводяться набагато рідше.

Лікування циститу

КанефронДля успішного лікування циститу хворого не обов'язково госпіталізувати. Дисциплінована людина, захворівши циститом, проведе декілька днів будинку, в ліжку, приймаючи рясне пиття (2-2,5 літра рідини в добу) і дотримуючи дієту – жодних гострих, солоних, кислих, пряних продуктів, лише каші, супи, молоко. На час лікування циститу краще відмовитися від статевої близькості, аби не посилювати перебіг хвороби. Якщо дотримувати цей режим і рекомендації лікарки — цистит можна вилікувати, так що він ніколи більше не нагадає про себе.
У жінок лікування циститу повинне поєднуватися з лікуванням захворювань піхви і відновленням його нормальної мікрофлори. Традиційні препарати для лікування циститу – фурагин, бісептол – їх ефективність підтверджена роками. Проте, Мірсоветов хотів би відзначити, що мікроорганізми мають властивість пристосовуватися до постійно використовуваних ліків і ліки перестають діяти. В такому разі хворому підшукують замінюючі їх ліки. Новим препаратом для лікування циститу є Канефрон. У його складі трава золототисячника, коріння любістока лікарського, листя розмарину. Ці рослинні інгредієнти забезпечують протизапальну, антибактеріальну дію.
Для прискорення регенерації тканин сечового міхура застосовують метилурацил місцево. Для придушення активності мікробів застосовують нітроксолін, 5-НОК. Якщо на посіві був виділений збудник інфекції, призначають препарат, до якого збудник володіє високою чутливістю, тобто такі ліки, які ефективно діятимуть. Найчастіше призначають антибіотики ряду Пеніциліну (Пеніцилін, ампіцилін). Після антібіотікотерапії слід поклопотатися про відновлення нормальної мікрофлори піхви — це застава здоров'я сечового міхура. Для заселення піхви використовують спринцювання з біфідумбактеріном.
У чоловіків застосовують ті ж препарати (Пеніцилін, ампіцилін, 5-НОК, нітроксолін).
Курс антибіотиків у чоловіків триває 7-10 днів, у жінок же такий курс зазвичай коротше 3-5 днів.

І не забувайте, що для профілактики циститу необхідне ретельне дотримувати гігієну статевих органів, мати постійного статевого партнера і прагнути не переохолоджуватися.

Комментариев нет: