пятница, 5 сентября 2008 г.

хламідки

Хвороби, що передаються від однієї людини іншому при статевому контакті, потрапляють під категорію венеричних захворювань. В наші дні поняття хвороб що передаються статевим дорогою не зв'язуються з однією лише гонореєю або сифілісом. Ці хвороби вважаються найсерйознішими серед даної групи.
До цієї групи захворювань так само відноситься і хламідіоз. Він найменш щадний по відношенню до своїх «родичів». І, проте, небезпека зараження хламідіозом висока.

Хто входить до групи риски

Останніми роками тенденція така, що заразитися хламідіозом може кожен. Займаючись орогенітальним, аногенітальним або класичним сексом, шанси заробити дану хворобу існують. І якщо зараження сталося, то не слід затягувати з цим. Лікування пройдет швидко і безболісно, якщо дотримати правило: «Чим раніше пройдет діагностика хвороби, тим легше вона виліковується».
Від неприємних наслідків запущеного хламідіоза перш за все страждають жінки. Це пояснюється тим, що у жінок хвороба може нести прихований характер, що перешкоджає постановці раннього діагнозу. З цієї причини рекомендується медичне обстеження всіх осіб, що вступили в контакт з хворою людиною.
Для молодих жінок хламідіоз може нанести необоротну утрату. Запущена хвороба сприяє розвитку безпліддя. Тому, якщо існують щонайменші ознаки зараження, Мірсоветов в обов'язковому порядку рекомендує пройті медичне обстеження. Тим самим, ви підстрахуєте себе від наслідків самої хвороби.

Що таке хламідіоз

ХламидииПричиною хламідіозов природно є хламідії – внутріклітинні мікроорганізми. Хламідії підрозділяються на два види. Перший вигляд зазвичай приголомшує ссавців і птиць, але мутований вірус може зустрітися і у людини. А другий вигляд хламідій зустрічається виключно у людини.
Хламідії підступні тим, що по своєму прояву займають проміжне місце між вірусами і бактеріями, тобто мають ознаки і тих, і інших. Саме тому діагностика хламідіозних інфекцій утруднена.
Інкубаційний період до появи перших ознак хламідіоза триває 24-48 годин (залежить від стану імунітету людини).
У чоловіків хламідії здатні спочатку приголомшувати сечовипускальний канал. Потім відбувається поразка і інших органів. У цей список можуть попасти передміхурова залоза, насінні бульбашки. Крім того, з сечовипускального каналу хламідії здатні проникати в сечовий міхур, тим самим, викликаючи його запалення.
У жінок, як і у чоловіків, при хламідіозе в першу чергу відбувається поразка сечостатевої системи. Клінічний перебіг хвороби може нагадувати інші захворювання сечостатевої системи. У жінок найчастіше відбувається поразка шийки матки. Далі інфекція може торкнутися матки, маткових труб, яєчників і очеревини. Не виключається замет інфекції з шийки матки в пряму кишку, викликавши тим самим ураження тканин. Але найнебезпечнішим ускладненням хламідіоза вважається безпліддя.
При зараженні новонародженого дитяти від інфікованої матері приголомшуються очі маляти, носоглотка і легені. Інфекція небезпечна тим, що впродовж декількох місяців протікає без яких-небудь клінічних симптомів.

Симптоми хламідіоза

Хламидиоз у мужчинУ чоловіків весь запальний процес може протікати без особливих змін в організмі. Частими ознаками хламідіоза є неприємні відчуття, свербіння і біль при сечовипусканні. Це може супроводитися прискореними позивами до сечовипускання. При важкій течії захворювання можуть з'явитися болю в області мошонки, промежини. А також можливі болі в області поперекового відділу хребта.
Типовим симптомом хламідіоза є слизово-гнійні виділення з сечовипускального каналу. Вони можуть вільно витікати або ж виявляються при натисканні на канал. Коли хвороба протікає найспокійніше, виділення можуть бути у вигляді «уранішньої краплі». Мочивши частішим прозора, але має домішки вигляді слизово-гнійних ниток. При тривалій затримці сечі спостерігається злипання губок зовнішнього отвору сечовипускального каналу.
Хламидиоз у женщин Хламідіоз у жінок протікає з незначними скаргами. Свербіння в сечовипускальному каналі, хворобливе відчуття на початку сечовипускання і часті позиви до нього – це стандартна симптоматика перебігу хламідіоза. Також спостерігається свербіння і паління в області зовнішніх статевих органів. При натисканні на пошкоджену область тканин можуть з'явитися слизисті виділення (можуть бути мізерними, не що мають кольори, а часто і взагалі без помітних виділень).
Запальний процес в каналі шийки матки супроводиться слизово-гнійними виділеннями з піхви. Хворі можуть скаржитися на підвищену вологість статевих органів. Та і відчуття тягаря з болями в області попереку під час менструації теж помічаються. Окрім цього спостерігаються зміни в області шийки матки у вигляді ерозійних пошкоджень.
При хламідіозе також з'являється загальне нездужання, підвищена температура тіла, болі в області живота, порушення менструального циклу.

Діагностика хламідіоза

Симптомы хламидиоза, лечение хламидиозаМірсоветов звертає вашу увагу, що діагностика інфекції ускладнюється тим, що під виглядом хламідіоза може ховатися і інше захворювання сечостатевої системи. Тому узяття мазка на наявність хламідій – це лише допоміжна процедура при діагностиці. За допомогою цього методу можна всього лише запідозрити захворювання.
Стандартним аналізом для виявлення бактерій хламідіоза є посів на середовище Мс-соу. Його недоліками вважаються трудомістка робота, дорожнеча і тривале приготування. Не всіх хворих владнує даний метод діагностики.
Окрім узяття зскрібка з уретри мужчини/женщини, проводиться іммуноферментний аналіз крові. Метод хороший тим, що виявляє збудника інфекції, окрім цього дозволяє визначити стадію протіканню хламідіоза.
Найнадійнішим способом у виявленні збудників інфекції вважається ДНК-діагностика, її ще називають ПЦР (полімерна ланцюгова реакція). Метод достовірний до 100% і чутливий, тобто дозволяє виявити хламідіоз навіть при малій концентрації хламідій.

Лікування хламідіоза

Підбіркою відповідних медикаментів повинен займатися безпосередньо фахівець медичного центру. Вчасне звертання до співробітників медичної допомоги – це застава вашого швидкого одужання. Лікування хламідійних інфекцій в домашніх умовах украй небезпечно серйозними ускладненнями, особливо враховуючи те, що хламідіози здатні приймати хронічний характер.
При лікуванні інфекцій, викликаних хламідіями, застосовується комбінована терапія. Хламідіоз підступний тим, що може себе видавати і за інші хвороби. Незрідка перебіг хвороби супроводиться іншими захворюваннями, що передаються статевим дорогою. Звідси і складнощі при постановці вірного діагнозу. До цих пір вчені знаходяться у пошуках вирішення даної проблеми. Тому при лікуванні використовуються антибіотики широкого спектру дії.
До такої групи хіміотерапевтичних препаратів можуть відноситься пініциллін, Сульфаніламід і тетрациклін. Спільно із застосуванням антибіотиків проводиться курс лікування із застосуванням іммунокоррегулірующих препаратів для підтримки імунітету хворої людини. Зазвичай використовуються ін'єкції циклоферона. Він ефективно бореться з інфекцією, завдяки цьому, ускладнення стають мінімальними, а сама хвороба переноситься легше.
Циклоферон У боротьбі з хламідіями фахівці можуть застосовувати азітроміцин. Для цього призначається індивідуальний курс лікування. Не виключається і вживання кларітроміцина. Він менш щадний із-за своєї токсичності.
Можливий курс доксицикліна 100 міліграм 2 рази в день. А також вільпрафен 500 міліграм 2 рази в день. Даний курс застосовується протягом п'яти днів, але раніше слід отримати консультацію фахівця. Мірсоветов ще раз нагадує, що інформація має ознайомлювальний характер, уникайте самостійного лікування хвороби щоб уникнути ускладнень.
Деякі медичні центри рекомендують супроводжувати лікування хламідійних інфекцій лазерним опроміненням крові, що підвищує ефективність антибіотиків, сприяє поліпшенню роботи імунної системи. Окрім цього для швидкого одужання призначається полівітамінний комплекс і своєрідна дієта.
Слід пам'ятати і про те, що лікуванням хламідіоза повинні займатися обоє партнера. Інакше всі старання будуть марні. Після закінчення курсу проводяться контрольні аналізи на наявність інфекції. При виявленні бактерій проводиться повторний цикл лікування. Якщо результати аналізу на наявність хламідій будуть негативними, то призначається контроль на рецидив хвороби. Слід протягом подальших двох місяців після одужання виробити здачу мазків (один раз в місяць для перевірки на рецидив появи хламідіоза буде вистачає).

Пам'ятаєте, що уберегти себе від хламідіоза може кожен. Головне прийняти всі необхідні заходи для запобігання появі хвороби. Дотримання безпечних статевих стосунків – головний момент в профілактиці захворювання хламідіозом. Методи контрацепції зараз доступні кожному.
А від того, як ви віднесетеся до самого захворювання, залежить благополуччя вашого здоров'я і здоров'я ваших дітей.

Комментариев нет: