пятница, 5 сентября 2008 г.

зір

Лазерна корекція як метод відновлення зору з'явився відносно недавно. Спочатку він не приносив належних результатів, але надалі деякі доопрацювання дозволили удосконалити метод і підвищити його ефективність. Про це говорить статистика: лише у 5% відсотках випадків пацієнти потребують повторної операції, останні ж залишаються задоволені результатом протягом довгих років.
Лазерна корекція зору ефективна лише при відповідному рівні кваліфікації лікарки. Тому заздалегідь, вирушаючи на консультацію в клініку, корисно знати про саму операцію, свідчення і протипоказання до неї, а також про ті моменти, які допоможуть оцінити рівень клініки і кваліфікації лікарки зокрема.

Свідчення

Перш за все, слід пам'ятати, що лазерна корекція зору – це саме корекція, а не лікування. Тобто окуляри або лінзи вона замінює, але зупинити падіння зору не в силах – окрім тих випадків, коли зір на одному оці падає через те, що другий практично не працює.
Основними свідченнями є стабільна (!) короткозорість або далекозорість, можливо також у поєднанні з астигматизмом (або змішаний астигматизм). Корекція можлива при короткозорості до -10,0 діоптрій, далекозорості до +6,0 діоптрій, астигматизмі до 4,0 діоптрій. Мірсоветов хотів би відзначити, що індивідуальні виключення можливі, але тоді вже йдеться не про повне, а про часткове відновлення зору. При істотніших порушеннях в зорі радять провести заміну кришталика або інші способи лікування.
Особливо метод лазерної корекції зору показаний тим, у кого проблеми з контактними лінзами (наприклад, із-за професійної діяльності – військові, пожежники, хімічні виробництва і так далі); тим, у кого проблеми лише з одним оком (тоді другий, вимушений працювати за два, постійно перевтомлюється).

Протипоказання

Лазерная коррекция зрения Не дивлячись на широко розрекламовані переваги лазерної корекції зору, личить вона далеко не всім.
Спочатку Мірсоветов зверне увагу на тих, кому вона в принципі не потрібна. Про людей із здоровим зором мови звичайно немає. Немає сенсу проводити лазерну корекцію дітям до 18-ти років – у них око ще зростає, міняється, і найголовніше – ніхто не може з достатньою достовірністю передбачити як саме. Наступна категорія – літні люди, яким було потрібно окуляри для читання. Річ у тому, що зміни такого роду пов'язані з тим, що кришталик втрачає здібність до акомодації (тобто здібності перемикати фокусування між близькими і далекими предметами) – тобто якщо навіть і зробити лазерну корекцію, загальна ситуація не сильно покращає – пацієнт втратить можливість бачити видалені об'єкти.
Пограничним між «не потрібно» і не «можна» випадком є вагітність. Не потрібно – тому що в цей час йде гормональна перебудова організму, і на її фоні може мінятися форма очного яблука. Не можна – тому що десь близько року після операції протипоказані сильні навантаження на організм, а пологи є такими.
Є також набір випадків, коли лазерну корекцію проводити не можна тому, що досить високий ризик ускладнень. Це патології рогівки (кератоконус, стоншування), катаракта, глаукома, швидко прогресуюча короткозорість (або далекозорість, астигматизм), інфекційні захворювання очей (наприклад, коньюктівіт) в дні корекції, аутоіммунні захворювання, єдине око, свіжоопероване відшарування сітківки.
Деякі клініки не беруться також за пацієнтів з діабетом або кардіостимулятором – тому що існує вірогідність загальних ускладнень. Такі питання слід вирішувати індивідуально.
До лазерної корекції не допускаються пацієнти і в тому випадку, якщо відхилення в зорі розвинулися протягом останніх 12 місяців. Можливо, Вам запропонують спочатку пролікувати очі в клініці (прибрати запальні процеси, «заштопати» лазером сітківку і так далі) – і лише після цього (через деякий час) виробити корекцію. Медицина продовжує розвиватися, так що з кожним роком все більше абсолютних протипоказань переходять в розряд «давайте спочатку пролікуємо ось це, а потім вже і корекцію зробимо».

Як вибрати клініку

Лазерная коррекция зренияВ першу чергу слід звернути увагу на репутацію клініки, її досвід роботи і готовність допомогти Вам, якщо у Вас виникнуть ускладнення через декілька років. Хороша клініка обов'язково надасть гарантію якщо не результату, то хоч би того, що в разі ускладнень Ви отримаєте допомогу. Кращі в цьому плані – крупні центри з багатолітнім досвідом.
Наступний критерій – власні наукові дослідження і об'єм засобів, що витрачаються на закупівлю сучасного устаткування (хороші клініки не приховують такі дані). Але тут Мірсоветов хотів би вас відрадити: не варто квапитися ставати першим пацієнтом для нового устаткування – краще, якщо клініка володітиме статистичними даними відносно ефективності його вживання у власній практиці.
Також можна звернути увагу на персонал клініки – якщо вона дійсно хороша, навряд чи її персонал користуватиметься окулярами.
Що вибрати – відомий крупний центр або маленьку затишну приватну клініку? Для класичних випадків, без побічних захворювань зручніше маленькі клініки – в них більше уваги приділяється конкретному пацієнтові, краще пропрацювала психологічна складова. Потрібно лише приділити увагу історії даної конкретної клініки, а також кваліфікації її фахівців. Якщо ж у Вас складніший випадок – краще відразу звернутися в крупний науковий інститут відповідного профілю. Цілком можливо, що саме туди Вас і направлять з вибраної Вами клініки, якщо у Вас складний випадок.
І у будь-якому випадку, поцікавтеся кваліфікацією не «клініки взагалі», а конкретної лікарки, яка і Вас оперуватиме.

Як це працює

Строение глаза Аби зрозуміти, як саме лазерна корекція відновлює зір, потрібно пригадати будову ока. Не вдаючись до подробиць, око є щось начеб звичайного фотоапарата – замість плівки – сітківка, замість об'єктиву – кришталик, який може змінювати свою кривизну, фокусуючи зображення точно на сітківці. Це в ідеалі.
Якщо око короткозоре, то зображення фокусується перед сітківкою, якщо дальнозорок – за нею. При астигматизмі сила заломлення кришталика просто неоднакова для різних частин зорового поля – і частина зображення потрапляє перед сітківкою, а частина – за нею.
Класичні (не лазерні) методи корекції таких станів зводяться до того, що до оптичної системи вноситься ще одна лінза (окуляри або контактні лінзи) так, щоб сумарні параметри відповідали здоровим (тобто, аби зображення фокусувалося на сітківці). При лазерній корекції така лінза, по суті, вирізується з власної рогівки пацієнта, і таким чином завжди перебуває з ним.

Методики лазерної корекції

ФРК – фоторефрактивная кератэктомия Існує декілька різних методик лазерної корекції зору.
PRK (ФРК – фоторефрактівная кератектомія) – перша історично виникла методика лазерної корекції зору. Полягає в дозованому випаровуванні частини рогівки за допомогою ексимерного (холодного) лазера. Дії лазера управляються комп'ютерною програмою. Після операції поверхневий шар рогівки гоїться протягом 1-3 діб після операції, при цьому формується нова оптична кривизна, і пацієнт знаходить новий зір – але сам відновний період не можна назвати приємним. До того ж, якщо корекції зору потребують обоє ока, то операцію на другому оці проводиться лише після реабілітаційного періоду для першого (звичайно декілька днів), тому якщо є можливість, зараз віддають перевагу іншим методикам.
ЛАЗІК (ЛАСИК) – (LASIK, Laser-assisted in Situ Keratomileusis) лазерний кератомілез. В цьому випадку операція проводиться в два етапи. Спочатку спеціальним інструментом – мікрокератомом відділяється клапоть рогівки (десь на 1/4-1/3 товщину), але відділяється не до кінця – залишається «ніжка». Клапоть відгинається убік, і на наступному етапі внутрішні шари рогівки вигладжуються лазером відповідно до комп'ютерної програми. Потім клапоть знову лягає на своє місце, і вже через декілька хвилин після операції починає приростати.
LASIK, Laser-Assisted in Situ Keratomileusis Переваги методу в тому, що за рахунок цілісності зовнішніх шарів рогівки відновний період зводиться максимум до 24 годин, пацієнт не випробовує дискомфорту. Це дає можливість коректування зору обох очей в один і той же день. Недолік – якщо ускладнення будуть, то досить серйозними, тому що торкнуться глибокі шари рогівки. Тому тут багато що залежить від кваліфікації хірурга і від стерильності операційної. Особливо критична для цього методу товщина рогівки – якщо вона недостатня, Вам рекомендують інший метод лазерної корекції.
Супер LASIK – те ж саме, що ЛАЗІК, але з детальнішою програмою – вигладжуються не лише блізорукость-дальнозоркость-астегматізм, але і локальніша і дрібніша аберація (вимірюються за допомогою спеціального приладу). Мета: наблизити зір до теоретичного ідеалу. Проблема в тому, що локальна аберація буває нестабільною – і тоді їх корекція може виявитися зайвою.
РЕІК – те ж, що і ЛАЗІК. Різниця в декількох дрібних технічних «ноу-хау». Інша назва – всього лише рекламний хід.
EPI-LASIK (ЛАСЕК) – (LASEK, Laser Epitheliale Keratomileusis) те ж саме, що ЛАЗІК, з тією різницею, що формується клапоть не з рогівки, а тільки з її епітеліального шару. Таким чином, боуменова мембрана залишається неушкодженою, і знижується ризик ускладнень.
Окрім переваг і недоліків біля кожної процедури є власні свідчення залежно від стану вашого зору. Метод ФРК дозволяє проводити корекцію зору при короткозорості (до -6,0 діоптрій), далекозорості (до +3,0 діоптрій), астигматизмі (до 3,0 діоптрій). Метод ЛАСИК і йому подібні можуть відновити зір і при великих відхиленнях: до -10,0 діоптрій – при короткозорості, до +6,0 – при далекозорості і 4,0 діоптрія при астигматизмі. Виключення лише для методу ЛАСЕК, у нього свідчення до операції при короткозорості і далекозорості до -8,0 і +4,0 діоптрія відповідно. У кожному окремому випадку можливе вживання тієї або іншої операції при відхиленнях, що виходять за рамки вказаних, – але все це індивідуально.

Підготовка до обстеження і операції

Якщо Ви користуєтеся контактними лінзами, їх потрібно не носити (м'які – хоч би тиждень, жорсткі – хоч би два тижні) до обстеження і операції. Це пов'язано з тим, що під впливом лінз форма рогівки міняється, і їй потрібний час, аби повернутися до природної форми.
Перед операцією може бути призначений загальний аналіз крові, а також аналіз на ВІЧ, RW, гепатит B і C – для того, щоб лікарка прийняла необхідні обережності в разі такої необхідності.
За 48 годин до операції не можна вживати спиртні напої, за 24 години до операції не можна використовувати косметику в області очей (тіні, пудра, туш).
В день операції Мірсоветов рекомендує вимити голову – не лише ради операції, але і тому, що в найближчих пару днів після операції краще за це не робити. Ретельно умити особу, не використовувати парфюмерні засоби (особливо з різким запахом або спіртосодержащие), не одягати шерстяні і мохерові светри з високою горловиною.
При собі потрібно мати документ, що засвідчує вашу особу, і якщо є – результати раніше пройденних обстежень.

Лазерна корекція зору

Лазерная коррекция зрения Після перевірки зору медсестра одягне Вас в стерильні бахіли, халат і шапочку, очистить область довкола очей спеціальним розчином і проведе в операційну. У очі Вам закапають спеціальні анестезуючі краплі, потім вставлять векорасширітель – пристосування, що дозволяє тримати око відкритим під час операції.
Лікарка запрограмує ексимерний лазер відповідно до Ваших даних. Після цього на поверхню ока буде встановлений спеціальний інструмент, який відокремить клапоть від рогівки і відведе його убік. Ви при цьому нічого не відчуєте.
Після цього доктор попросить Вас дивитися на червону лампочку попереду і по можливості не ворушити оком. Якщо ворухнете – нічого страшного, промінь просто відключиться. Просто при частих відключеннях світивши операція займе більше часу.
Дія лазером може продовжуватися до 10 хвилин. Болю або яких-небудь неприємних відчуттів не буде.
Раніше відокремлений клапоть повертається на місце по закінченню процедури, і Вам дають деякий час відпочити із закритими очима.
Потім око досліджується на спеціальній щілинній лампі – це контроль якості. Після цього Вам закапають спеціальні краплі і, можливо, накладуть захисну пов'язку або надінуть спеціальну лінзу.
В принципі вже через пару годинника після операції Ви зможете користуватися нормальним зором (а ці пару годин краще провести в клініці). Але воно може бути злегка розпливчатим, і вже точно незвичним – тому Мірсоветов радить попросити родичів або друзів супроводжувати Вас додому. Також не рекомендується цього ж дня сідати за кермо.

Післяопераційний період

Лазерная коррекция зренияВід адекватної поведінки в післяопераційний період ваш зір залежить не менше, ніж власне від самої лазерної корекції. В першу чергу потрібно буквально виконувати всі ради Вашої лікарки. Від відходу з клініки і до лікарського огляду не чіпати око. Не вживати алкоголь хоч би перший час (особливо якщо п'єте антибіотики). Можливо, доведеться поносити спеціальну захисну контактну лінзу – в такому разі Вам її видадуть (і одягнуть) в клініці. Як вже було сказано, хоч би три дні після лазерної корекції зору краще не мити голову і не умиватися щоб уникнути попадання інфекції. В разі будь-яких незвичайних відчуттів в оці або падіння зору потрібно негайно звернутися в клініку.
Два тижні після операції не можна терти око, потрібно уникати яскравого світла (користуватися сонцезахисними окулярами і не водити автомобіль вечірньої пори), не користуватися косметикою для вій і вік. Мірсоветов звертає вашу увагу, що після лазерної корекції зору варто уникати попадання в очі охолодженого або перегрітого повітря (не стояти під кондиціонером, взимку сидіти удома, не заглядати в працюючу духовку і так далі)
Місяць після операції не можна займатися контактними видами спорту, плавати в басейні, відвідувати сауну. Можливі також деякі інші обмеження – їх слід обговорити з лікаркою.
Але в загальному вже через місяць після операції можна повертатися до звичного способу життя – якщо не побажаєте виключити з нього те, що шкідливо і здоровим очам, звичайно.

Комментариев нет: