пятница, 5 сентября 2008 г.

липосакція

У загальних рисах, ліпосакція полягає у відсмоктуванні частини жирових кліток з проблемної зони. Для цієї мети жирові клітки ушкоджуються тим або іншим способом і відсисаються за допомогою спеціальних інструментів. Потім після реабілітаційного періоду шкіра підбирається, набряки сходять, і виходить фігура з новим контуром – якщо немає ускладнень.
Сам метод призначений для видалення жиру з так званих «жирових пасток» – зон, де жир скупчується таким чином, що його практично не удається прибрати за допомогою фізичних вправ і дієти – і як наслідок для моделювання загальних контурів фігури. Загальноприйнятими зонами ліпосакції є зона "галіфе" – зовнішня поверхня стегон, живіт, коліна, спина, плечі, руки (верхня частина), особа. Можливі і інші варіанти, по ситуації.
Є також і «зони табу» – місця, де ліпосакцію не роблять у зв'язку з малою ефективністю і високим ризиком ускладнень. До них відносяться гомілка, передпліччя, передня поверхня стегон. Хірург може відмовити в ліпосакції і інших частин, якщо вважає, що можливі серйозні ускладнення, або ж просто по тих або інших причинах не хоче братися за конкретний випадок.

Свідчення

Оскільки ліпосакція відноситься до пластичної хірургії, то безумовних свідчень немає. Головне – бажання клієнта. Правда, якщо конкретно Вам ця процедура не допоможе, в якісних клініках Вас попередять. Але, на жаль, Мірсоветов не може не відзначити той факт, що настільки чесні далеко не всі лікарки, тому що операція досить дорогий стоїть.
Вирішуючись на ліпосакцію, необхідно враховувати, що вона не є засобом від ожиріння, не можна зробити ліпосакцію "всього тіла". При проблемах такого роду краще звернутися до ендокринолога.
Ліпосакція ж краще всього личить для видалення локальних жирових скупчень, формування яких пов'язане з конституцією і спадковістю людини.
З розтягнутими м'язами (наприклад, розтягування черевної стінки) ліпосакція також не справляється. Тут потрібні інші методи – спорт або пластика черевної стінки (з підтяжкою м'язів).

Протипоказання

Что нужно знать о липосакции, липосакцияВ першу чергу Мірсоветов зробить важливе уточнення: ліпосакція – це не косметична процедура, а саме операція, в більшості випадків під загальним наркозом. Тому всі протипоказання для хірургічних втручань, такі як вагітність, загострення хронічних захворювань, онкологія, гострі хронічні захворювання, психічні захворювання, також відносяться і до ліпосакції.
Наступний блок пов'язаний з особливостями операції. Адже жир – це не лише інертна речовина, що псує контури фігури, але і енергетичний резерв. Також він виробляє деякі гормони. Таким чином, відкачування частини жиру є великим стресом для організму з гормональної і енергетичної точки зору – тому при ендокринних захворюваннях до ліпосакції слід відноситися з підвищеною обережністю. Не говорячи вже про те, що є вірогідність того, що частина жиру попаде в кровотік і виводитиметься печиву. Тому ліпосакцію не можна робити при захворюваннях печінки або серцево-судинної системи.

Можливі ускладнення

Найсумнішим з можливих ускладнень є летальний результат. Інколи це буває унаслідок реакції організму на стрес загостренням хронічного захворювання (виразки шлунку, наприклад), про яке пацієнт не попередив лікарки. Також можлива закупорка судин шматочками жиру, несвоєчасно відмічений набряк легенів (викликаний реакцією на допоміжний розчин або шматочком жиру, що попав в легені ), ускладнення пов'язані з наркозом, пошкодження внутрішніх органів із-за необережності хірурга або нестандартного їх розміщення у даного конкретного пацієнта. Такі випадки, на щастя, не дуже части (близько 3% в середньому), але все таки трапляються.
Частішим ускладненням після ліпосакції є горбистість шкіри унаслідок нерівномірного відкачування жиру або неправильної поведінки пацієнта при реабілітаційному періоді (дуже швидке повернення до звичного способу життя, невідповідна компресійна білизна і так далі). Виправити це можна далеко не завжди, і те за допомогою повторної ліпосакції.
Також під час реабілітаційного періоду може статися інфікування прооперованої зони, або ж виникнути рубці унаслідок зсуву шкіри.
У багатьох після ліпосакції виникають і психологічні ускладнення. Річ у тому, що люди за допомогою пластичної хірургії часто намагаються вирішити психологічні проблеми – зниженої самооцінки, сором'язливості, страху, невпевненості в собі, взаємин з протилежною підлогою і так далі Але змінюється лише зовнішня форма. Суть, а значить і проблема, нікуди не діваються. Обдурені чекання – вже досить неприємний, але це не ще найстрашніше. Як відомо, зовнішність людини (якщо він не користувався послугами пластичного хірурга) в деякій мірі відображає його внутрішній світ. І саме на людей відповідної зовнішності реагують ті, хто шукає знайомств, і спілкування будують на базі того, що бачать. Таким чином, складається враження, що люди спілкуються не з тобою – а з твоїм новим тілом. Звичайно, так буває не зі всіма.

Як вибрати клініку

Что нужно знать о липосакции, липосакцияВ першу чергу слід звернути увагу на папери: дипломи хірурга, ліцензії на даний вид діяльності. Непогано б поглянути і портфоліо лікарку – знімки до і після його операцій. Особливу увагу приділите випадкам, схожим на Ваш, або хоч би аналогічним зонам. Пам'ятаєте, що Ви вибираєте не лише клініку, а і конкретного фахівця – адже саме від його майстерності залежить результат.
Непогано б також ознайомитися з умовами стаціонару – як мінімум одну ніч після операції Вам належить провести в стінах клініки під наглядом персоналу. Поцікавтеся наявністю реанімаційного устаткування і крові саме Вашої групи. Під час операції може виникнути ситуація, коли це все знадобиться. Знову-таки, вірогідність невисока, краще, звичайно, аби такої потреби взагалі не виникло, але підстрахуватися не перешкодить.
У хорошій клініці під час первинної консультації Вас не схилятимуть до ліпосакції на тих частинах тіла, де Ви її спочатку не планували. Адекватно відреагують на Ваше бажання подумати ще або проконсультуватися у іншого фахівця. Дозволять ознайомитися із зразками робіт. Обов'язково запитають про аллергиях на медичні препарати.
Але все одно головним критерієм залишається Ваша інтуїція. Якщо Вам щось не сподобалося – краще подумайте ще раз. Врешті-решт, ліпосакція не відноситься до термінових операцій.

Методи і техніка операції

Что нужно знать о липосакции, липосакцияЗагальна схема. Спочатку хірург розмічає зони для ліпосакції і місця передбачуваних проколів. Потім пацієнт отримує наркоз – загальний або місцевий, залежно від типа і масштабу операції. З точки зору лікарки переважним є загальний наркоз, тому що операція досить тривала (від півгодини до 2-3 годин), і мало який пацієнт здатний весь цей час не заважати лікарці. Також проблемна зона обколює спеціальним розчином, якщо це передбачено методом.Потім власне руйнуються і відсисаються жирові клітки і накладаються шви. Прямо на столі пацієнт упаковується в компресійну білизну (поки наркоз ще діє).
Розглянемо детальніше різні методи ліпосакції.

Вакуумна суха (традиційна) ліпосакція

Вакуумна суха (традиційна) ліпосакція – це найстаріший метод, зараз майже не застосовується. Хірург вводить в розріз спеціальну рифлену канюлю (трубочку), і її рухами руйнує жирові клітки, відсисаючи їх за допомогою вакуумного насоса. Вакуумна ліпосакція вважається самій травматічной для пацієнта. Зокрема, крововтрата при цьому методі значно вища, ніж при будь-якому другом. Єдина його перевага – результати хірург може оцінити в процесі роботи (пізніше за них не буде видно із-за набряку). Тому даний метод все ще інколи зустрічається в "шприцевій" модифікації для обробки дрібних зон, де потрібна підвищена точність – або ж при виправленні невдалої ліпосакції. Зазвичай цим способом відсисають не більше 100-200 мл жиру.
Вакуумна волога ліпосакція – те ж саме, що і суха, але зона заздалегідь обколює місцевим анестетіком.

Туменесцентная ліпосакція

Туменесцентная липосакция При туменесцентной ліпосакції в проблемну зону заздалегідь вводиться спеціальний розчин Кляйна, що зазвичай складається з фізіологічного розчину, лідокаїну і адреналіну (за об'ємом приблизно стільки ж, скільки жиру планується видалити, інколи більше). У розчині досить анестетіка, аби обійтися місцевою анестезією, якщо оперується не більше двох зон. Розчин перетворює жирові клітки на рідку емульсію, яку можна відкачати тонкими канюлями. При цьому судини і нерви залишаються практично неушкодженими.
Туменесцентная ліпосакція чудова мінімальною крововтратою (серед відомих на сьогодні методів). Але Мірсоветов хотів би звернути вашу увагу на те, що відкачати надто багато жиру цим методом досить складний, тому що при передозуванні розчину Кляйна (лідокаїну, що точніше міститься в нім) можливі неприємні побічні ефекти. Нормальним вважається об'єм до 3-4 літрів.

Ультразвукова ліпосакція

При ультразвуковій ліпосакції жирові тканини руйнуються направленими ультразвуковими хвилями такої частоти, аби щільніші сусідні тканини залишилися неушкодженими. На животі даний метод прагнуть не застосовувати, оскільки були випадки, коли ультразвук проходіл крізь черевну стінку і ушкоджував внутрішні органи. Особливу увагу Мірсоветов хотів би звернути на те, що ультразвукова ліпосакція (на животі) протипоказана жінкам, які мають намір народжувати в найближчий рік. На останніх ділянках тіла цей метод здійснюється без проблем (окрім зон «табу», на яких взагалі жоден метод не може гарантувати результату).
Відкачування отриманої емульсії виробляється так само, як і при туменесцентной ліпосакції.
До переваг ультразвукової ліпосакції можна віднести те, що даний метод дозволяє видаляти більше жиру (до 6-8 літрів), чим вакуумна або туменесцентная ліпосакція при тому ж навантаженні на організм пацієнта (з точки зору власний процесу) і на руки хірурга. Також при проведенні ультразвукової ліпосакції автоматично відбувається підтяжка шкіри, що дозволяє не так строго стежити за кількістю відкачаного жиру, чим при інших методах.

Ліпоелектромоделірованіє (електрична ліпосакція)

За допомогою спеціального приладу генерується струм певної частоти. Одночасно з цим в зону операції за допомогою спеціальної голки подається рідина, а потім відсисається отримана емульсія. Голка і випромінювач змонтовані на одній рукоятці як своєрідна "вилка", і хірургові потрібний деякий досвід для адекватної роботи з цим пристроєм. Невеликий діаметр голки також грає свою роль – час операції подовжується, зате підвищується точність обробки.

Безоперационная ліпосакція

Те ж саме, що і ультразвукова, але отримана емульсія не відсисається, а всмоктується в кровотік і виводиться печиву. Цей метод створює найвище навантаження на організм, тому застосовується порівняно рідко.

Підготовка

Что нужно знать о липосакции, липосакцияДо операції такого масштабу, як ліпосакція, потрібна попередня підготовка. Лікарки радять кинути палити хоч би за пару тижнів до операції (але на практиці не особливо обертають на цю увагу). Набагато важливіше хоч би два тижні до операції не пити аспіріносодержащих медикаментів. Можливо, особисто Вам доведеться відмовитися ще від якихось ліків – це потрібно заздалегідь уточнити у лікарки.
Також на цьому етапі Вам слід придбати компресійну білизну – яке саме Вам скаже Ваша лікарка. Купуючи компресійну білизну, враховуйте, що в перших пару днів після ліпосакції залишки рідин, змішаних з кров'ю, сочаться крізь шви – і природно це все буде на білизні. А Вам його носити не менше двох тижнів, а швидше всього біля місяця. Якщо фінанси дозволяють, краще б мати два комплекти, аби можна було попрати.
До етапу підготовки до операції стоїть, мабуть, віднести узгодження фінансових питань. Річ у тому, що в більшості приватних клінік потрібно платити за все окремо: тобто вартість ліпосакції – це вартість власне роботи хірурга. А за палату, ліки, живлення і так далі доведеться платити окремо. Краще все це питання улагодити ще до операції – щоб уникнути неприємних моментів.

Реабілітаційний період

До (слева) и после (справа) липосакцииБажано поклопотатися про можливість відновлення після ліпосакції – не варто вважати, що наступного ж дня Ви зможете повернутися до домашніх обов'язків або до роботи. До прооперованої зони буде боляче доторкнутися, і навантажувати м'язи в цьому місці буде не можна як мінімум тиждень. В більшості випадків це означає, що не можна буде піднімати важкого або довго бути на ногах. Зовнішній вигляд теж буде не ідеальним – деякий час прооперована частина буде набряклою і розпухлою, а, можливо, і сусідні частини тіла (наприклад, при операції на колінах часто набрякають щиколотки).
Відразу після ліпосакції на Вас надінуть спеціальну компресійну білизну. Мірсоветов ще раз нагадує, що його потрібно буде купити заздалегідь (яке саме, Вам пояснить лікарка). Воно необхідне для того, щоб тканини при відновленні набули саме бажаної форми. Носити його належить від двох тижнів до півтора місяців – залежно від зони операції і особливостей Вашого організму.
У перші дні зазвичай спостерігається гострий набряк. Пізніше він розсмоктується (за місяць-півтора в середньому). В цей час не рекомендуються заняття спортом, солярії, лазні, сауни і фізичні навантаження. Пізніше може бути корисним спеціальний масаж.

Комментариев нет: